İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
28. Soru : İşyerim Az tehlikeli ve İşçi Çalışmıyor. İsg hizmeti alacak mıyım?
Cevap : Az tehlikeli ve sgklı işçi çalışmıyor ise isg hizmeti zorunlu değildir. Ancak işçi çalışmaya başladığında derhal hizmetlerin alınması gerekir.
29. Soru : Az Tehlikeli İşyerlerinde 2013 yılından bu yana hangi hizmetler zorunluydu?
Cevap : Risk Değerlendime Raporu (Risk Analizi), Acil Durum Eylem planı, Acil Durum Eğitimleri ve Çalışanların eğitimleri yapılması 2013 yılından bu yana zorunludur.
01.07.2020 tarihine sadece Az Tehlikeli İşyerlerinde aylık işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulması yasası ertelenmişti. Diğer yukarıdaki hizmetleri almadıysanız veya eksik ise idari para cezası alınması muhtemeldir.
30. Soru : 2013 yılında Risk Analizi yaptırmıştım. Şimdi kullanabilir miyim?
Cevap : Risk değerlendirme Raporu (Risk Analizi) 6 yıl için, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, İşveren, Destek elmanı ve Çalışan temsilcisi olmak üzere 5 kişilik ekip tarafından yapılır. Bu standartlarda düzenlenmemiş/imzalanmamış veya işyerindeki riskleri bakımından gerçeği yansıtmayan raporlar geçersiz olup, yenilmesi zorunludur. Risk Değerlendirme raporunun eksik yapılması hiç yapılmamış sayılacak ve idari para cezası kesilmesi mümkündür.
31. Soru : Acil Durum Eylem Planını 2013 yılında yaptırmıştım. Şimdi geçerli mi ?
Cevap : Acil Durum Eylem Planı 6 yıl için, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, İşveren, Destek elmanı ve Çalışan temsilcisi olmak üzere 5 kişilik ekip tarafından yapılır. Yasal standartlara uygun olmayan ve ekip tarafından yapılmayan raporlar yapılmamış sayılmaktadır. Yenilenmesi zorunludur.
32. Soru : Acil durum ekiplerim ve diğer çalışanlarım sürekli değişiyor. Acil durum eğitimleri nasıl olacak?
Cevap : Acil durum ekipleri ve diğer çalışanların eğitimleri yasal olarak her yıl yenilenmesi zorunludur. Bir yıllık süreden önce veya yeni işe girenlerin de işe başlamadan önce eğitimlerinin yapılması gerekir. E- Sertifika ile Az Tehlikeli işyerinizin işini yapıyor olsanız veya Tehlikeli yada Çok tehlikeli sınıfta olsanız da, bu hizmeti İş Sağlığı ve Güvenliği firmalarından almanız gerekmektedir.
33 Soru : Acil Durum Ekipleri nasıl ve kimlerden oluşur?
Cevap : Acil Durum Ekipleri yasa gereği işletmede çalışanlar arasından verilecek Acil Durum eğitimi sonrası başarılı olan ve konularına göre Haberleşme Ekibi, Kurtarma Ekibi, Söndürme Ekibi ve İlkyardım Ekibi (bu kişinin eğitimi Sağlık bakanlığınca yapılır) olmak üzere enaz 4 ekipten oluşur. Bu ekiplerin başınada 1 kişi Acil Durum Ekipleri Amiri atanır.
34. Soru : İlkyardımcı Eğitimi şartları nelerdir? Nasıl alınır?
Cevap : İşyerinin Tehlike sınıfına göre; Az Tehlikeli işyerlerinde 1/20 kişi, Tehlikeli işyerlerinde 1/15 kişi ve Çok tehlikeli işyerlerinde 1/10 kişi hesabına göre İlkyardımcı olması ve bu kişilerin İlkyardım Eğitim merkezleri tarafından verilen 2 gün (8 er saat) 16 saat eğitim alan ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sınavda 85/100 alan kişiler olabilir.
35. Soru : İlkyardım Eğitimi Süresi kaç yıldır ? Süre bittiğinde ne yapmalıyım?
Cevap : İlkyardım sertifikası 3 yıllıktır. Süre bitiminde İlkyardım eğitim kurumunda alacağı 8 saatlik güncelleme eğitimi ile yenileme sertifika bedelini ödemesi sonunda (sınava girmeden) belgesi 3 yıl için tekrar uzatılır. Yenileme süresi kaçırılır ise, ilgili kişi, hiç belge yokmuş gibi yeni baştan kayıt, eğitim ve sınava katılmak zorundadır.
36. Soru : 2013 yılından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almadım şimdi alırsam ceza gelir mi?
Cevap : Kendi isteğinizle hizmet almanız durumunda geçmişte hizmet alıp almamamanız bakılmayacak ve cezai durum oluşmayacaktır. Ancak bu süreç içinde iş kazası olmuş ise veya meslek hastalığı ortaya çıkar ise (15 yıl içinde) gerekli tedbirleri almadığınızdan dolayı idari para vezası ve tazminat ödemeniz muhtemeldir.
37. Soru : E- Sertifika ile kendi işimi yaparken, işyerimde 49 işçinin üzerinde dönem dönem çıkıyorum İş güvenliği hizmetleri nasıl olacak?
Cevap : İşçinin 50 Kişi ve üzerinde olması durumunda iş sağlığı ve güvenliği hizmet alınması zorunludur.
38. Soru : İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almaktayken işçi sayım 49 kişi veya altına düştü ve daha da düşecek ne yapmalıyım?
Cevap : E- Sertifikanız varsa İş Güvenliği hizmetlerini kendiniz yapabilirsiniz.
39. Soru : Risk değerlendirme raporu, Acil Durum Planı süresi nedir ?
Cevap : Risk Değerlendirm raporu ve Acil Durum Eylem Planı 6 yıl için yapılır. İşyeri adrei değişmediği, taşınmadığı, üretim şekillerinin değişmediği, iş kazası olmadığı veya risklerin değişmediği sürecece 6 yıl geçerlidir. Aksi durumda değiştirilmesi zorunludur. Değişmesi durumunda yeniden İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almanız gerekmekte ve aylık hizmetleri sizin takip etmeniz mümkündür.
40. Soru : E- Sertifika ile işyerimin işlerini yapıyorken, İş Sağlığı ve güvenliği eğitimleri nasıl ve kim verilecek ?
Cevap : E- Sertifika için ataması yapılmadan önce, İş Sağlığı ve güvenliği tarafından yapılacak diğer iş ve hizmetler (Risk Analizi, Acil Durum raporu, (6 yıl) Acil Durum Eğitimleri ve raporları (1 yıl)) tamamlanacaktır. Bu yıllar arasında işçinin işe girmesi durumunda E- Sertifika alan işveren gerekli isg eğitimleri verebilecektir. (Bu konuda işverene Elver Osgb tarafından destekleyici eğitim ve eğitim formları verilecektir.) Ancak Acil Durum eğitimleri için iş sağlığı ve güvenliği firmasından her yıl hizmet almanız gerekmektedir.
41. Soru : İşverenin X şirketi Az tehlikeli 35 kişi ve Y şirketi Az tehlikeli 40 Kişi ise İsg hizmetleri nasıl olacak?
Cevap : Şirket sgk sicil numaralarına göre isg hizmeti yapıldığından her şirket kendi özelinde Az tehlikeli olarak dikkate alınacaktır. Her 2 şirket için işveren veya vekillerinin ayrı ayrı E- Sertifika alması durumunda İş Güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.
42. Soru : İşyerim ( Sanayi sitesinde/Ortak yaşam alanında / iş hanında ) Tehlikeli sınıfa ve yıllardır İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alıyorum. Yanımdaki komşum almıyor. Yandaki komşumdan dolayı, herhangi bir yangında veya patlamada haklarım nelerdir?
Cevap : İş sağlığı ve Güvenliği veya tarafınıza gelecek zarardan dolayı öncelikle komşunuz ve sonrasında ortak yaşamın bulunduğu site yöneticisi sorumludur. Zarar ziyandan dolayı rücu hakkınız bulunmaktadır.
43. Soru : Sanayi sitesi /Avm yöneticisiyim, sitede bulunan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yapıp yapmadıkları beni ilgilendir mi?
Cevap : 6331 sayılı kanunu; "İş sağlığı ve güvenliğinin koordinasyonu"
MADDE 23 – (1) Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda işverenler; iş hijyeni ile iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygulanmasında iş birliği yapar, yapılan işin yapısı göz önüne alınarak mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulması çalışmalarını koordinasyon içinde yapar, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini bu riskler konusunda bilgilendirir.
(2) Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki koordinasyon yönetim tarafından sağlanır. Yönetim, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden diğer işyerlerini etkileyecek tehlikeler hususunda gerekli tedbirleri almaları için işverenleri uyarır. Bu uyarılara uymayan işverenleri Bakanlığa bildirir.
Bu durumda yönetici olarak yukarıdaki hususlar yerine getirmek zorundasınız.
44. Soru : İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almam için OSGB ye hangi evrakları vermeliyim?
Cevap : Vergi levhası, Sgk Tahakkuk fişi, Sgk son Hizmet Listesi, Çalışanların İşe giriş bildirgeleri, İşyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı ataması için (e-bildirge kullanıcısının e-devlet şifresinin elinde hazır olması gerekir) sgk e-bildirge kullanıcı işleminin güncel olması gerekmektedir. Ayrıca işçi giriş çıkışlarının takibi açısından Mali Müşavir bilgilerininde Osgb verilmesi gerekmektedir.
45. Soru : İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet ve raporlarım kaç günde hazırlanır ?
Cevap : İş ve hizmetlerin (inceleme, rapor, eğitim ) ortalama tamamlanma süresi 15 ile 20 gündür. Ancak, firmanın büyüklüğüne, çalışan sayısına ve eğitim için osgbye vereceği eğitim sürecine bağlı olarak bu süre azalabilir veya çıkabilir.
46. Soru : Sürekli iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için ücret nasıl belirleniyor ?
Cevap : İşyerinin tehlike sınıfına, işletmenin m2 hacmine ve çalışan sayısına göre kişi başına (işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı) ücreti belirlenir.
Başlangıçta Risk değerlendirme raporu, Acil Durum Eylem planı ve Eğimleri için yukarıdaki belirlenen kriterlere göre 1 defaya mahsus ücret alınır.
47. Soru : İş Sağlığı ve Güvenliği Evrak, belge ve raporlarımı ne kadar saklamalıyım?
Cevap : 6331 sayılı kanun ile ilgili belgelerinizi 15 yıl süre ile saklamanız zorunludur.
48. Soru : Az Tehlikeli işyerinde çalışanıma sağlık raporlarını nasıl ve nerden alırım?
Cevap : İşyerinin Az tehlikeli ve 1-49 arasında ise, işveren tarafından işçinin kayıtlı olduğu Aile Sağlığı merkezine hitaben yazacağı ve imzalayacağı dilekçeye istinaden sağlık raporu verilecektir.
49. Soru : İşyerim Tehlikeli /Çok tehlikeli ise sağlık raporunu nasıl ve nerden alacağım?
Cevap : Bu işyerlerinde 1 kişi dahi çalışıyorsa iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alacağından, işyeri hekimi tarafından yapılan işin ve işçinin durumuna uygun tahlil ve tetkik yaptırmasını isteyecektir. İşveren çalışanlarına belirtilen tahlil ve tetkikleri yaptırması ve devamında buna göre işyeri hekimi sağlık raporu düzenleyecektir.
50. Soru : Sağlık raporu geçerlilik süresi nedir ?
Cevap : Az tehlikeli işyerlerinde çalışanların raporları 5 yıl, tehlikeli işyerlerinde çalışanların 3 yıl ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışanların sağlık raporları ise 1 yıl geçerlidir.