E- SERTİFİKA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1.Soru    : E- Sertifika Nedir?
Cevap  : Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi tarafından çeşitli meslek kollarına dair uzaktan eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara verilen Sertifikalara denir ?
2.Soru     : E- Sertifika Programları  detaylarını nasıl görebilirim ?
Cevap   : Detaylara  http://esertifika.anadolu.edu.tr/  web sayfasından ulaşabilirsiniz?
3.Soru     : İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri için de E- Sertifika programı var mı?
Cevap  : Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında düzenlenen protokol ile "İŞVEREN ve VEKİLİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ" eğitimi sonucu alınan E- Sertifika Programı vardır.
4.Soru     : "İşveren ve vekili için İş Sağlığı ve Güvenliği" E- Sertifika hangi Tehlike grubunu kapsar?
Cevap   :  "İşveren ve vekilleri için İş Sağlığı ve Güvenliği" E- Sertifika, Az Tehlikeli ve 1 ile 49 işçi çalıştıran işyerlerinde İş Güvenliği uzmanının yapacağı işleri yapmak için geçerlidir.
5.Soru       :  Az tehlikeli ve 49 kişi altında işçi çalıştımaktayım. E Sertifika aldığımda, kendi iş güvenliği işimi yaparken herhangi bir riskim var mı? Risk olmaması için ne yapmalıyım?
Cevap     : E- Sertifika eğitim programı esasen,  işveren veya vekillerin yasal konuları bilmeleri bakımından farkındalık eğitimi programıdır. Bu eğitimi alarak iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayacak ve gereklerini profesyonellerce yapılmasını sağlamak içindir. E- Sertifika almış olsanız dahi, Risk Değerlendirme raporu, Acil Durum Eylem Planı, Acil Durum Eğitimleri ve Çalışanların Eğitimi, gibi konuları yapabilmeniz ve uygulayabilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu yukarıdaki iş, hizmet ve raporları iş sağlığı ve güvenliği firmasına yaptırarak aylık E- Sertifika ile kendi işinizi takip etmek ve ortalama 5-6 aylık aralıklarla da destek almanız durumunda işyerinizde herhangi bir risk almamış olacaksınız.
6.Soru        : E- Sertifika aldım ve sistemde kayıtlı iken dışarıdan İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alabilir miyim?
Cevap     : Kendi adınıza işlerin doğru ve risk alınmaması adına dışarıdan aylık İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet alınması mümkündür.
7.Soru       : E sertifika almak ve kayıt için mezuniyet şartı var mı?
Cevap    : En az Lise mezunu olan kişiler E- Sertifika Programına kayıt olabilirler.
8.Soru      : İş Güvenliğinde kullanılacak E- Sertifikayı kimler alabilir?
Cevap   : Az Tehlikeli ve 1-49 arasında işçi çalıştıran, işveren veya aynı işyerinde çalışan işçiler (işveren vekili sıfatı ile) alabilir?
9.Soru       : E- Sertifikayı her zaman alabilirmiyim?
Cevap    : E- Sertifika yılda 3 defa 4 aylık süreler içinde müracaat, eğitim ve sınav sonucu verilmektedir.  Detaylara  http://esertifika.anadolu.edu.tr/  web sayfasından ulaşabilirsiniz?
10.Soru     : E- Sertifika Ücreti Nedir?
Cevap  : Sertifika ücreti 250,00 TL'dir.
11.Soru    : E- Sertifika Süresi Kaç Yıldır ?
Cevap : E- Sertifikanın son kullanım süresi yoktur. Süresizdir.
12.Soru      : E - Sertifika için ne zaman müracaat etmeliyim?
Cevap   : E- Sertifika için AÖF yılda 3 defa 4 aylık dönemler halinde eğitim ve sınav açmaktadır. takip edilmesi ve müracaat edilmesi mümkündür?
13.Soru      : E- Sertifika Programına nasıl kayıt olurum ?
Cevap   : Kayıt için  http://esertifika.anadolu.edu.tr/  web sayfasına girmeniz ve öncelikle İşveren veya vekili (her kim E-sertifika alacak ise) kendi adına üyelik oluşturmalıdır. Üyelik için bilgisayarınızda kayıtlı güncel bir profil fotoğrafınız olmalı ve üyelik aşamasında yüklemelisiniz.
14.Soru        : İş Güvenliğine dair E- Sertifika programına nasıl kayıt olurum?
Cevap     : Üyelik işleminden sonra sizin için gerekli E- Sertifika programlarından herhangi birini veya "İşveren ve vekilleri için İş Sağlığı ve Güvenliği" E- Sertika programı seçilerek satın alınmalı ve ücreti kredi kartıyla ödenerek eğitime kesin kayıt yapılmalıdır.
15.Soru       : İş güvenliğine dair E- Sertifika programında kaç ders vardır? Derse nasıl çalışmalıyım ?
Cevap    : "İş Sağlığı ve Güvenliği" adıyla 1 ders vardır. Bu kitap çeşitli format, video ve daha önceki sınavlarda çıkmış soru örnekleriyle eğitim panelinizde çıkacaktır. Bu eğitim meteryalları ile çalışmanız yeterlidir.
16. Soru      : Sınavdan geçme notu kaçtır ?
Cevap    : Sınavdan geçmek için 100 üzerinden 50 almanız durumunda belge alabilirsiniz?
17.Soru      : Sınavı kazanamazsam ne yapmalıyım ?
Cevap   : Sınavın kazanılamaması veya katılamadığınız durumda bir sonraki dönemde 125,00 TL ödeyerek yeniden katılmanız mümkündür.
18. Soru   : E- Sertifika ile Mali Müşavir tüm mükelleflerin iş güvenliği işlerini yapabilir mi?
Cevap : E- Sertifika alan Mali Müşavir sadece kendi işyerini veya sgklı olduğu (bağımlı ise) 1 işyerinin işveren vekili sıfatı ile iş güvenliği hizmetlerini yürütür.
19. Soru   : İşverene ait Az Tehlikeli 2 işyeri veya daha fazla şube varsa E- Sertifika hepsi için geçerli olacak mı?
Cevap  : E- Sertifika sadece 1 sgk sicil numarası için geçerli olduğundan, diğer şubelerde ise sgklı çalışanlardan herhangi birine "işveren vekili sıfatı ile" E-Sertifika alınması gerekir.
20. Soru       : İşverene ait 1 Az tehlikeli ve 1 Tehlikeli yada Çok Tehlikeli işyeri varsa  aldığım E-Sertifikamı nasıl Kullanırım?
Cevap    : Az Tehlikeli işyeri işçi sayısı 1-49 arasında ise E-Sertifika alarak İşveren veya Vekili kendisi iş güvenliği hizmetlerini yapabilecektir. Ancak tehlikeli İşyerlerinde E-Sertifika uygulaması geçerli olmadığından İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetini aylık olarak dışarıdan alması zorunludur.
21. Soru      : E- Sertifika almazsam işyerimde iş sağlığı ve güvenliği nasıl olacak?
Cevap   : E- Sertfika almadığınız durumda veya Sertifikanızın eline geçeceği zamana kadar İş Sağlığı ve güvenliği hizmetlerini Ortak Sağlık Güvenlik birimlerinden almanız zorunludur.
22. Soru      : E- Sertifikamı aldım başka birşey yapacakmıyım? 
Cevap   : E- Sertifikanızı https://isgkatip.ailevecalisma.gov.tr/Logout.aspx adresine girerek kendi işyerinize tanımlayacaksınız ve bakanlık İş Güvenliği Uzmanı olarak sizleri görecektir.
23. Soru      : E-Sertifikamı aldım ancak yasal olarak neler yapacağımı bilemiyorum?
Cevap   : 6331 sayılı kanun gereği yapılacak iş ve hizmetleri ilk defasında İş Sağlığı ve güvenliği firmasından bir defaya mahsus zorunlu hizmet almanız gerekecektir. Bu hizmetler konusunda detayları görmek için tıklayınız.
24. Soru      : E-Sertifika ile Az Tehlikeli, 1 ile 49 işçi çalıştırılan işyerine ait İş Güvenliği uzmanı Hizmetini yapabiliyoruz. Peki İşyeri hekimi hizmetleri nasıl olacak?
Cevap   : İşyerinde çalışan işçilerin bağlı bulundukları Aile Hekiminde (İşçinin çalıştığı işyerinin Az tehlikeli ve 1-49 arasında işçi çalıştırdığına dair, işveren tarafından verilen ve onaylanan form verilmesi sonucu) sağlık raporu ve sağlık hizmeti alınacaktır. Bu form Elver İş Sağlığı ve Güvenliği Firması olarak tarafımızdan ilgili işyerine verilecektir.
25. Soru     : Az tehlikeli ve 3-5 kişi çalıştıran bir işyeriyim (ofis, bakkal, büfe vs) İş sağlığı güvenliği hizmeti almazsam ne olur ?
Cevap  : 6331 sayılı yasa Az tehlikeli ve en az 1 çalışanı olan işyerlerinde isg hizmetlerini zorunlu kılmıştır. Denetim olması, iş kazası olması, şikayet olması vb durumlarda idari para cezası kesilmesi muhtemeldir. İdari para cezaları işyerinde yapılması gereken iş ve hizmet ile kişi sayısına göre ayrı ayrı kesilmektedir. 2020 yılı için idari para cezaları tablosunu indirmek ve görmek için tıklayınız
Ayrıca, işyerinizde herhangi bir çalışanın ilerleyen süreçte meslek hastalığına yakalanması ve geriye doğru tazminat davası açması (ki süre maksimum 15 yıldır) durumuda sözkonusu olabilir. Diğer yandan bakanlık isg hizmeti alıp almadığını işyerinin sgk sicil numarası üzerinde atalı iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi olup olmadığını görmektedir.
26. Soru     : İşyerimde iş kazası olduğunda neler yapmalıyım?
Cevap  : Öncelikle işyerindeki ilkyardımcı tarafından olay değerlendirilmeli ve işçinin sağlık kuruluşuna güvenli bir şekilde sevki sağlanmalıdır. Sağlık kurumundan ilk müracaat ve kayıt evrakı, kazazedeye verilen istirahat rapor belgesi alınmalıdır. Hastane polisine veya karakola ifade verilmiş ve ifadede şikayet varsa, evrakların ilerleyen süreçte mahkeme ve sgk teftişi için en az 4 kopya olarak hazırlaması gerekir.
Hastane süreci devam ederken, olaya dair İŞ KAZASI TUTANAĞI tutulmalı. Görgü tanıkları ile birlikte olay tüm detayları ile yazılmalıdır. Mümkünse olaya ait kamera kayıtları ve fotoğraflar ile tutanak kayıt altına alınmalıdır.
İş güvenliği firmasına ve muhasebeye durum derhal bildirilme ve ilgili evrak ve belgelere dayanılarak kazadan sonraki 3 işgünü içinde https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre-isgoremezlik adresinden bildirim yapılması zorunludur. Bildirim genellikle ilgili işverenin muhasebe birim tarafından yapılabileceği gibi işveren yada İş Güvenliği firmasıncada bildirilebilir. Bu hususta yasal bir düzenleme yoktur. Ancak gerek muhasebe ve gerekse iş güvenliği firması iş ve hizmet sözleşmesinde açıkça kimin bildireceği yazıyorsa onun yapması daha uygundur. İş kazasının olduğu gerek muhasebeye gerekse iş güvenliği firmasına bildirilmemiş yada 3 iş gününden sonra bildirilmiş ise sorumluluk tamamen işverene aittir.
27. Soru    : İş kazasını, 3 İş günü içinde bildirim yapmadığımda ne kadar ceza gelir ?
Cevap  : 2020 yılı için;
  1-9 İşçi Çalışan İşyeri 10-49 İşçi Çalışan İşyeri 50 den fazla İşçi Çalıştıran işyeri
Az Tehlike 4.688 TL 4.688 TL 7.032 TL
Tehlikeli 7.042 TL 5.860 TL 9.376 TL
Ç.Tehlikeli 9.376 TL 7.032 TL  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
28. Soru    : İşyerim Az tehlikeli ve İşçi Çalışmıyor. İsg hizmeti alacak mıyım?
Cevap  : Az tehlikeli ve sgklı işçi çalışmıyor ise isg hizmeti zorunlu değildir. Ancak işçi çalışmaya başladığında derhal hizmetlerin alınması gerekir.
29. Soru      : Az Tehlikeli İşyerlerinde 2013 yılından bu yana hangi hizmetler zorunluydu?
Cevap   : Risk Değerlendime Raporu (Risk Analizi), Acil Durum Eylem planı, Acil Durum Eğitimleri ve Çalışanların eğitimleri yapılması 2013 yılından bu yana zorunludur.
01.07.2020 tarihine sadece Az Tehlikeli İşyerlerinde aylık işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulması yasası ertelenmişti. Diğer yukarıdaki hizmetleri almadıysanız veya eksik ise idari para cezası alınması muhtemeldir.
30. Soru      : 2013 yılında Risk Analizi yaptırmıştım. Şimdi kullanabilir miyim?
Cevap   : Risk değerlendirme Raporu (Risk Analizi) 6 yıl için, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, İşveren, Destek elmanı ve Çalışan temsilcisi olmak üzere 5 kişilik ekip tarafından yapılır.  Bu standartlarda düzenlenmemiş/imzalanmamış veya işyerindeki riskleri bakımından gerçeği yansıtmayan raporlar geçersiz olup, yenilmesi zorunludur. Risk Değerlendirme raporunun eksik yapılması hiç yapılmamış sayılacak ve idari para cezası kesilmesi mümkündür.
31. Soru    : Acil Durum Eylem Planını 2013 yılında yaptırmıştım. Şimdi geçerli mi ?
Cevap  : Acil Durum Eylem Planı 6 yıl için, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, İşveren, Destek elmanı ve Çalışan temsilcisi olmak üzere 5 kişilik ekip tarafından yapılır.  Yasal standartlara uygun olmayan ve ekip tarafından yapılmayan raporlar yapılmamış sayılmaktadır. Yenilenmesi zorunludur.
32. Soru    : Acil durum ekiplerim ve diğer çalışanlarım sürekli değişiyor. Acil durum eğitimleri nasıl olacak?
Cevap  : Acil durum ekipleri ve diğer çalışanların eğitimleri yasal olarak her yıl yenilenmesi zorunludur. Bir yıllık süreden önce veya yeni işe girenlerin de işe başlamadan önce eğitimlerinin yapılması gerekir. E- Sertifika ile Az Tehlikeli işyerinizin işini yapıyor olsanız veya Tehlikeli yada Çok tehlikeli sınıfta olsanız da, bu hizmeti İş Sağlığı ve Güvenliği firmalarından almanız gerekmektedir. 
33 Soru          : Acil Durum Ekipleri nasıl ve kimlerden oluşur?
Cevap       : Acil Durum Ekipleri yasa gereği işletmede çalışanlar arasından verilecek Acil Durum eğitimi sonrası başarılı olan ve konularına göre Haberleşme Ekibi, Kurtarma Ekibi, Söndürme Ekibi ve İlkyardım Ekibi (bu kişinin eğitimi Sağlık bakanlığınca yapılır) olmak üzere enaz 4 ekipten oluşur. Bu ekiplerin başınada 1 kişi Acil Durum Ekipleri Amiri atanır.
34. Soru          : İlkyardımcı Eğitimi şartları nelerdir? Nasıl alınır?
Cevap       : İşyerinin Tehlike sınıfına göre; Az Tehlikeli işyerlerinde 1/20 kişi, Tehlikeli işyerlerinde 1/15 kişi ve Çok tehlikeli işyerlerinde 1/10 kişi hesabına göre İlkyardımcı olması ve bu kişilerin İlkyardım Eğitim merkezleri tarafından verilen 2 gün (8 er saat) 16 saat eğitim alan ve  İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sınavda 85/100 alan kişiler olabilir.
35. Soru        : İlkyardım Eğitimi Süresi kaç yıldır ? Süre bittiğinde ne yapmalıyım?
Cevap     : İlkyardım sertifikası 3 yıllıktır. Süre bitiminde İlkyardım eğitim kurumunda alacağı 8 saatlik güncelleme eğitimi ile yenileme sertifika bedelini ödemesi sonunda (sınava girmeden) belgesi 3 yıl için tekrar uzatılır. Yenileme süresi kaçırılır ise, ilgili kişi, hiç belge yokmuş gibi yeni baştan kayıt, eğitim ve sınava katılmak zorundadır.
36. Soru     : 2013 yılından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almadım şimdi alırsam ceza gelir mi?
Cevap  : Kendi isteğinizle hizmet almanız durumunda geçmişte hizmet alıp almamamanız bakılmayacak ve cezai durum oluşmayacaktır. Ancak bu süreç içinde iş kazası  olmuş ise veya meslek hastalığı ortaya çıkar ise (15 yıl içinde) gerekli tedbirleri almadığınızdan dolayı idari para vezası ve tazminat ödemeniz muhtemeldir.
37. Soru     : E- Sertifika ile kendi işimi yaparken, işyerimde 49 işçinin üzerinde dönem dönem çıkıyorum İş güvenliği hizmetleri nasıl olacak?
Cevap   : İşçinin 50 Kişi  ve üzerinde olması durumunda iş sağlığı ve güvenliği hizmet alınması zorunludur.
38. Soru      : İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almaktayken işçi sayım 49 kişi veya altına düştü ve daha da düşecek ne yapmalıyım?
Cevap    : E- Sertifikanız varsa İş Güvenliği hizmetlerini kendiniz yapabilirsiniz.
39. Soru : Risk değerlendirme raporu, Acil Durum Planı süresi nedir ?
Cevap     : Risk Değerlendirm raporu ve Acil Durum Eylem Planı 6 yıl için yapılır. İşyeri adrei değişmediği, taşınmadığı, üretim şekillerinin değişmediği, iş kazası olmadığı veya risklerin değişmediği sürecece 6 yıl geçerlidir. Aksi durumda değiştirilmesi zorunludur. Değişmesi durumunda yeniden İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet almanız gerekmekte ve aylık hizmetleri sizin takip etmeniz mümkündür.
40. Soru       : E- Sertifika ile işyerimin işlerini yapıyorken, İş Sağlığı ve güvenliği eğitimleri nasıl ve kim verilecek ?
Cevap    : E- Sertifika için ataması yapılmadan önce, İş Sağlığı ve güvenliği tarafından yapılacak diğer iş ve hizmetler (Risk Analizi, Acil Durum raporu, (6 yıl) Acil Durum Eğitimleri ve raporları (1 yıl)) tamamlanacaktır.  Bu yıllar arasında işçinin işe girmesi durumunda E- Sertifika alan işveren gerekli isg eğitimleri verebilecektir. (Bu konuda işverene Elver Osgb tarafından destekleyici eğitim ve eğitim formları verilecektir.) Ancak Acil Durum eğitimleri için iş sağlığı ve güvenliği firmasından her yıl hizmet almanız gerekmektedir.
41. Soru       : İşverenin  X şirketi Az tehlikeli 35 kişi ve Y şirketi Az tehlikeli 40 Kişi ise İsg hizmetleri nasıl olacak?
Cevap    : Şirket sgk sicil numaralarına göre isg hizmeti yapıldığından her şirket kendi özelinde Az tehlikeli olarak dikkate alınacaktır. Her 2 şirket için işveren veya vekillerinin ayrı ayrı E- Sertifika alması durumunda İş Güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.
42. Soru      : İşyerim ( Sanayi sitesinde/Ortak yaşam alanında / iş hanında ) Tehlikeli sınıfa ve yıllardır İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alıyorum. Yanımdaki komşum almıyor. Yandaki komşumdan dolayı, herhangi bir yangında veya patlamada haklarım nelerdir?
Cevap    : İş sağlığı ve Güvenliği veya tarafınıza gelecek zarardan dolayı öncelikle komşunuz ve sonrasında ortak yaşamın bulunduğu site yöneticisi sorumludur. Zarar ziyandan dolayı rücu hakkınız bulunmaktadır.
43. Soru      : Sanayi sitesi /Avm yöneticisiyim, sitede bulunan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yapıp yapmadıkları beni ilgilendir mi?
Cevap    : 6331 sayılı kanunu; "İş sağlığı ve güvenliğinin koordinasyonu"
MADDE 23 – (1) Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda işverenler; iş hijyeni ile iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygulanmasında iş birliği yapar, yapılan işin yapısı göz önüne alınarak mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulması çalışmalarını koordinasyon içinde yapar, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini bu riskler konusunda bilgilendirir.
(2) Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki koordinasyon yönetim tarafından sağlanır. Yönetim, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden diğer işyerlerini etkileyecek tehlikeler hususunda gerekli tedbirleri almaları için işverenleri uyarır. Bu uyarılara uymayan işverenleri Bakanlığa bildirir. 
Bu durumda yönetici olarak yukarıdaki hususlar yerine getirmek zorundasınız.
44. Soru    : İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almam için OSGB ye hangi evrakları vermeliyim?
Cevap : Vergi levhası, Sgk Tahakkuk fişi, Sgk son Hizmet Listesi, Çalışanların İşe giriş bildirgeleri, İşyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı ataması için (e-bildirge kullanıcısının e-devlet şifresinin elinde hazır olması gerekir) sgk e-bildirge kullanıcı işleminin güncel olması gerekmektedir. Ayrıca işçi giriş çıkışlarının takibi açısından Mali Müşavir bilgilerininde Osgb verilmesi gerekmektedir.
45. Soru  : İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet ve raporlarım kaç günde hazırlanır ?
Cevap : İş ve hizmetlerin (inceleme, rapor, eğitim ) ortalama tamamlanma süresi 15 ile 20 gündür. Ancak, firmanın büyüklüğüne, çalışan sayısına ve eğitim için osgbye vereceği eğitim sürecine bağlı olarak bu süre azalabilir veya çıkabilir.
46. Soru   : Sürekli iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için ücret nasıl belirleniyor ?
Cevap : İşyerinin tehlike sınıfına, işletmenin m2 hacmine ve çalışan sayısına göre kişi başına (işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı) ücreti belirlenir.
Başlangıçta Risk değerlendirme raporu, Acil Durum Eylem planı ve Eğimleri için yukarıdaki belirlenen kriterlere göre 1 defaya mahsus ücret alınır.
47. Soru    : İş Sağlığı ve Güvenliği Evrak, belge ve raporlarımı ne kadar saklamalıyım?
Cevap  : 6331 sayılı kanun ile ilgili belgelerinizi 15 yıl süre ile saklamanız zorunludur.
48. Soru     : Az Tehlikeli işyerinde çalışanıma sağlık raporlarını nasıl ve nerden alırım?
Cevap        : İşyerinin Az tehlikeli ve 1-49 arasında ise, işveren tarafından işçinin kayıtlı olduğu Aile Sağlığı merkezine hitaben yazacağı ve imzalayacağı dilekçeye istinaden sağlık raporu verilecektir.
49. Soru     : İşyerim Tehlikeli /Çok tehlikeli ise sağlık raporunu nasıl ve nerden alacağım?
Cevap        : Bu işyerlerinde 1 kişi dahi çalışıyorsa iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alacağından, işyeri hekimi tarafından yapılan işin ve işçinin durumuna uygun tahlil ve tetkik yaptırmasını isteyecektir. İşveren çalışanlarına belirtilen tahlil ve tetkikleri yaptırması ve devamında buna göre işyeri hekimi sağlık raporu düzenleyecektir.
50. Soru     : Sağlık raporu geçerlilik süresi nedir ?
Cevap        : Az tehlikeli işyerlerinde çalışanların raporları 5 yıl, tehlikeli işyerlerinde çalışanların 3 yıl ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışanların sağlık raporları ise 1 yıl geçerlidir.
 
 
 
 
 
 
 

Paylaş